Motec M4 - REF/SYNC setting (Help...!)

Discussion and support for MoTeC's earlier generation ECUs

Motec M4 - REF/SYNC setting (Help...!)

Postby LOLA-Christian on Thu Oct 25, 2018 3:22 am

Hi all,
I am trying to get a Motec M4 working on a VW 8V 1.6L engine.
I have made a 60-2 wheel for the crank (with a Bosch Inductive sensor) and for SYNC I am using an old distributor with an inductive coil (an old Bosch prototype distributor) which has 3 of the 4 "pins" removed. The remaining one is used for SYNC signal. I have tried all combination of settings but I can not get the system to spark when cranking the engine. I always end up with "NO SYNC/SYNC ERROR". I have measured REF & SYNC signal in the harness connector (removed from the ECU), that is pin 6, pin 8 & pin 27. Pic from the oscilloscope is added as well as a screen dump from the "Main setup). Something is clearly wrong, but I can not understand where the problem is ......, so any suggestions are much appreciated!
(I have no problem getting spark and fuel injector when using the test function in the ECU, so I suspect no problems with the harness).

IMG_0521 smaller.jpg
REF / SYNC
IMG_0521 smaller.jpg (254.35 KiB) Viewed 5163 times


2018-10-24.png
Sensor settings
2018-10-24.png (20.81 KiB) Viewed 5163 times
User avatar
LOLA-Christian
 
Posts: 22
Joined: Fri Aug 06, 2010 4:37 pm
Location: Sweden

Re: Motec M4 - REF/SYNC setting (Help...!)

Postby SprinterTRD on Thu Oct 25, 2018 7:41 am

71 is set for rising sync and you have a fall edge.

Make sure yo have selected the correct edge for the REF as well.
SprinterTRD
Pro User
 
Posts: 319
Joined: Wed Jul 16, 2008 8:24 am

Re: Motec M4 - REF/SYNC setting (Help...!)

Postby LOLA-Christian on Thu Oct 25, 2018 7:58 pm

Thanks for reply,
I changed the wiring for SYNC (kept REF as it is), removed sparkplugs (to increase cranking rpm and minimise rpm fluctuations). Still No Sync/Sync Error.
I am confused.... :cry:

IMG_0522 small.jpg
IMG_0522 small.jpg (238.59 KiB) Viewed 5137 times
User avatar
LOLA-Christian
 
Posts: 22
Joined: Fri Aug 06, 2010 4:37 pm
Location: Sweden

Re: Motec M4 - REF/SYNC setting (Help...!)

Postby SprinterTRD on Fri Oct 26, 2018 7:42 am

Is there anything metal near the sync sensor?
Are you using two core shielded wiring for REF & sync sensors?
Have you got the sensor 0V wired correctly?
SprinterTRD
Pro User
 
Posts: 319
Joined: Wed Jul 16, 2008 8:24 am

Re: Motec M4 - REF/SYNC setting (Help...!)

Postby AdamW on Sat Oct 27, 2018 3:52 pm

In your second scope capture your sync is a rising edge and your ref is falling. You should be using ref/sync mode 73.
Motorsport Electronics Ltd.
AdamW
Pro User
 
Posts: 265
Joined: Wed Nov 16, 2011 9:08 am

Re: Motec M4 - REF/SYNC setting (Help...!)

Postby LOLA-Christian on Tue Oct 30, 2018 5:26 am

SprinterTRD wrote:Is there anything metal near the sync sensor?
Are you using two core shielded wiring for REF & sync sensors?
Have you got the sensor 0V wired correctly?


Here is a pic of the actual SYNC sensor (distributor):
Distributor.jpg
Distributor.jpg (158.41 KiB) Viewed 5048 times

I am using two core shielded wires from the ECU to its mating SYNC and REF connector.
As you perhaps can see in the pic, from the actual coil inside the distributor there are two "normal" wires (without shield) to its connector.
I am confident that I have wired 0V correct (to pin 27 (Sensor GND)).

I have decided (by excellent support from MoTec) to use these settings:
No of cyl: 24
Ref/Sync mode: 83
With these settings I was able to get coil firing during cranking, and thereby set correct Crip value.

For information, here is the latest SYNC sensor oscilloscope pic (after calibrating the scope):
01 with ECU small.jpg
01 with ECU small.jpg (258.78 KiB) Viewed 5048 times

I am still confused why I can't get it to work with this sensor (I have tried available sensor levels),
but I realise that I can not add more time to it - time to get the engine up and running :D

BTW, how much (and what) do I "loose" with a semi-sequential fuel injection compared to a fully sequential?

Regards
/Christian
User avatar
LOLA-Christian
 
Posts: 22
Joined: Fri Aug 06, 2010 4:37 pm
Location: Sweden


Return to M4 and M48 ECUs (including M2R and MLS variants)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests