CAN Communication with MCU

information about how to make an ECU (MoTeC or non MoTeC) work with a MoTeC dash or data logger

Re: CAN Communication with MCU

Postby adrian on Tue Dec 19, 2017 3:30 pm

The MDD is an old mini-dash we used to sell. It was designed for use in steering wheels. The CAN stream for it is quite complex and not really any use to you.

A CAN bus is designed to have large numbers of devices connected at the same time, there is no reason the CANoe can't be connected to the bus when you are using ECU Manager.

I would check that you have the wiring correct, your CAN terminating resistors are correctly placed (1 or 2 and no more), you have the correct CAN rate set in all of the devices and that you aren't transmitting conflicting CAN messages with the CANoe.

There is a list of CAN addresses that ECU Manager uses for communications on our website, you can download it here
adrian
MoTeC
 
Posts: 589
Joined: Mon Apr 13, 2015 4:16 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby Aaron95 on Tue Dec 26, 2017 5:30 pm

Do i have to setup the circuit like below?
Attachments
Inked캡처_LI.jpg
Inked캡처_LI.jpg (747.88 KiB) Viewed 10505 times
Aaron95
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 22, 2017 6:21 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby adrian on Tue Dec 26, 2017 6:49 pm

Yes, all CAN buses should be wired that way.

When you say ECU Manager what do you actually mean? Is it the ECU or the CAN connection to the PC through the UTC?

The UTC has a built in CAN resistor where as the ECU does not, so you need resistors in the wiring for when the UTC is disconnected.
adrian
MoTeC
 
Posts: 589
Joined: Mon Apr 13, 2015 4:16 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby Aaron95 on Wed Dec 27, 2017 10:35 am

Oh I meant CAN connection to the PC through the UTC.

And First, Can you tell me the difference between these three.

Second, Can you tell me the difference between (options-communications-can data rate) and (Adjust-General-setup-communications-can setup-can0 transfer rate).

Thrid, what is the difference between [can0 transfer rate] and [can1 transfer rate]. is it the rate of can high and can low?
Attachments
InkedKakaoTalk_20171226_223333963_LI.jpg
InkedKakaoTalk_20171226_223333963_LI.jpg (1.01 MiB) Viewed 10503 times
Last edited by Aaron95 on Wed Dec 27, 2017 5:49 pm, edited 1 time in total.
Aaron95
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 22, 2017 6:21 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby adrian on Tue Jan 02, 2018 8:17 am

ECU Comms Setup.png
ECU Comms Setup.png (11.45 KiB) Viewed 10452 times

The setting in the Tools Menu is the actual bus speed you want the ECU set to. The Mx00 allow you to set them to 1Mbit or 500kbit. This must match the speed of all the other devices on the bus otherwise none of them will work.

ECU CAN Transfer Rate.png
ECU CAN Transfer Rate.png (28.85 KiB) Viewed 10452 times

These settings are the rate at which the messages are actually sent on the bus. You can set them to anything you like up to 200Hz and CAN0 and CAN1 can be different rates.
adrian
MoTeC
 
Posts: 589
Joined: Mon Apr 13, 2015 4:16 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby Aaron95 on Tue Feb 06, 2018 12:28 pm

Hello.

I wonder if i can get a gear value by can communication.

If you see pictures below, you can see i can not get a gear value.

File from MoTeC M800 Set 3 Data Protocol, there is a gear value.(byte :116~117)
Attachments
캡처1.PNG
캡처1.PNG (191.14 KiB) Viewed 10267 times
Aaron95
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 22, 2017 6:21 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby adrian on Tue Feb 06, 2018 1:04 pm

If you click the check box next to "Show non-sensor channels" you will be able to see 'gear' in the list
adrian
MoTeC
 
Posts: 589
Joined: Mon Apr 13, 2015 4:16 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby Aaron95 on Tue Feb 27, 2018 11:31 am

I want to know by which algorithm that motec can calculate the gear.

Below picture is how different company Ecu read the data

My friend ask a question about gear detection (viewtopic.php?f=11&t=3828)
Attachments
캡처.PNG
캡처.PNG (108.66 KiB) Viewed 10114 times
Aaron95
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 22, 2017 6:21 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby adrian on Tue Feb 27, 2018 12:34 pm

If you go to Adjust>Functions>Gear Detection>Setup and have a look at the help (press F1) for the various parameters you can get most of the information you need.
adrian
MoTeC
 
Posts: 589
Joined: Mon Apr 13, 2015 4:16 pm

Re: CAN Communication with MCU

Postby Aaron95 on Mon Mar 26, 2018 6:43 pm

For your help i could always handle my difficulties. Thank you always.

I have extra question about CAN setup.

While i am doing ADL Dash Logger, i had to set my CAN 0 Data to 1.

However i have to get data to dash board by setting my CAN 0 Data to 8.(Custom Data Set 1 Sequential)

Is there any way to do Dash Logger and send data to dash board at the same time?
Attachments
ask.PNG
ask.PNG (85.76 KiB) Viewed 9851 times
Aaron95
 
Posts: 10
Joined: Wed Nov 22, 2017 6:21 pm

PreviousNext

Return to ECU to Dash Comms

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron